Ofte stilte spørsmål om solventilator

22. november 2021

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene våre kunder har om solventilatorer. Husk at du alltid kan få hjelp i produkthjelperen. Les svar på tidligere stilte spørsmål, eller send inn ditt eget spørsmål!

Vil solventilatoren blåse ekstra varm luft inn om sommeren når det er varmt ute?
 
Om sommeren er det normalt sett varmt nok, og man vil kanskje unngå at den allerede varme luften blir varmet opp enda mer, og så blåst inn i hytta, hvor det da fort kan bli for varmt. Ved å bruke termostaten, og sette en maksimal temperatur (for eksempel 22C), vil viften stoppe dersom temperaturen er høyere enn det man har satt som en øvre grense. Viften vil da fungere kun dersom temperaturen er lavere enn det man har satt.
 
 
Hvordan fungerer en solventilator om vinteren?
 
En solventilator vil fungere hele året, så fremt det er sol på ventilatorens panel. Effekten vil kunne bli litt svakere på vinteren kontra sommeren, da vi har færre soltimer spesielt fra november til februar.
 
Oppvarmingseffekten vil også naturlig nok bli svakere i den kalde årstiden. 
 
 
Trekker solventilatoren inn kald luft om vinteren?
 
AirPlus 40 vil nok trekke inn litt kald luft, mens modellene AirPlus 100 og 120 har mulighet for resirkulering, og vil således ikke trekke inn kaldere luft enn det er i hytta fra før. 
 

Se alle solventilatorer fra Sunwind her!

 

 

Hvordan fungerer en solventilator nord i landet?
 
Nord i landet vil en solventilator ha dårlig effekt gjennom mørketiden, men dette er naturlig nok for alt på solenergi i en periode hvor sola er borte. Med AirPlus 100 og 120 kan man stenge ventilen slik at trekk er ikke et problem. Mange velger allikevel å ha ventilene åpne for god utlufting i hytta.
 
 
Hvordan monterer jeg solventilatoren?
 
For best mulig effekt bør solventilatoren monteres på sørveggen slik at soleksponeringen blir maksimal. Du bør også finne en plassering på veggen hvor det ikke faller skygge. Du bør ta hensyn til hvor på veggen inne i hytta ventilene vil komme, slik at disse ikke blir blokkert. Takmontering er også en mulighet for deg som ønsker det.
  

Jeg har montert alt etter anvisningen, men det virker ikke som viften starter?
 
Sjekk først at det faller sollys direkte på ventilatorens solpanel. Ved sol, koble begge ledningene fra viften sammen, da skal viften starte opp. Kontroller også at ledningene er koblet riktig inn på termostaten dersom denne benyttes.

 
Hvordan fungerer termostaten?
 
Termostaten vil starte og stoppe viften ved en gitt temperatur. Du kan for eksempel om sommeren sette en maksimal temperatur på 22 grader, slik at ventilatoren ikke blåser oppvarmet luft inn i hytta når det allerede er varmt inne. Du kan også, ved å bytte om ledningene fra viften, stoppe ventilatoren dersom det er for kaldt. Termostaten er best å bruke mens du er på hytta.
 

Vi har montert en solventilator, men hytta blir ikke oppvarmet av denne. Hva er galt?
 
Hovedfunksjonen til en solventilator er å ventilere luften i hytta, ikke å bidra med oppvarmingen, selv om den om høsten og våren kan bidra litt med oppvarmingen. Ved god ventilasjon vil luften bli tørrere, og således vil man raskere få varmet opp hytta med annen varmekilde så som vedovn, Wallas eller gassovner.


Vi ønsker å montere solventilatoren på den sørvendte veggen og deretter trekke et ventilasjonsrør gjennom soverommet og inn til stuen. Vil dette fungere? Hvor lang kan avstanden være?
 
For best mulig effekt anbefaler vi så korte rør som mulig, og helst kun gjennom en vegg. Viderefører man røret vil det oppstå motstand som kan senke effekten betraktelig.
 
 
Hvor stor hytte passer de forskjellige ventilatorene til?
 
Det er ingen begrensning i hvor stor hytta kan være, men dersom man bruker den minste ventilatoren i en hytte på over 100kvm så vil det ta lengre tid før luften blir ventilert. Man kan på den andre siden ikke få for stor ventilator, da blir den bare mer effektiv.
 
 
Hva slags utlufting bør jeg ha for at ventilatoren skal fungere optimalt?
 
En solventilator kommer i tillegg til normal ventilasjon, så man bør ha minst 2 ventiler åpne i hytta. Jo raskere man kan skifte ut luften, jo bedre innemiljø vil man få. 
 
Sirkulerer ventilatoren både luft inn og så ut igjen, eller må jeg ha egen luftespalte for å få luft ut?
 
På AirPlus 100 og AirPlus 120 kan du sirkulere luften fra hytta, gjennom ventilatoren, og så inn i hytta igjen. Ved å gjøre det vil man få en bedre varmeeffekt.
 
 
Kan jeg bruke solventilator hjemme? I garasjen? Kjelleren?
 
Solventilator kan benyttes på nær sagt alle bygg som trenger ventilasjon, til og med på utedoen.


Kan jeg skru av solventilatoren hvis det er sol ute, men jeg ikke vil ha luft ventilert inn?

Det finnes en av/på-bryter på termostaten hvor du kan skru ventilatorens vifte av dersom sola skinner men du ikke skulle ønske å få luft ventilert inn.


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette:


Anbefalt tilbehør